Berita Unit Asrama

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

1. Untuk makluman semua, pendaftaran kolej kediaman bagi pelajar senior akan dilaksanakan seperti butiran berikut:

TARIKH / HARI: 28 JUN 2018 / KHAMIS

MASA             : 8.30 PAGI – 1.00 PETANG

TEMPAT          : DEWAN SERBAGUNA

PAKAIAN       : FORMAL & MENUTUP AURAT (MUSLIM)

1. Sehubungan dengan itu, semua pelajar DIWAJIBKAN membawa bersama dokumen berikut:
  2. Kad pelajar
  3. Slip pengesahan lapor diri
  4. Surat tawaran kolej kediaman (berserta nombor bilik)
  5. Slip bayaran yuran kolej kediaman
  1. Kegagalan pelajar untuk hadir pada tarikh tersebut akan menyebabkan tawaran menduduki kolej kediaman ini ditarikbalik.

1. Perhatian dan kerjasama semua amatlah diharapkan agar proses pendaftaran dapat dilaksanakan dengan lancar.

Berikut disertakan lampiran proses pendaftaran asrama bagi kemudahan semua pelajar.

1. Carta Alir Pendaftaran Senior
  2. Susunatur Dewan Ketika Hari Pendaftaran
  3. Pelan Lalulintas PendaftaranPelan Lalulintas Pendaftaran

Ketua Warden PSIS

Tuan/Puan,

Dengan segala hormatnya, perkara di atas adalah dirujuk.

1. Permohonan asrama (senior) SESI JUN 2018 dibuka dari 7 Mac 2018 sehingga 30 Mac 2018. Oleh itu, Pelajar Senior  PSIS yang berminat untuk mendiami  kolej kediaman pada semester hadapan boleh membuat permohonan seperti berikut:

a) Mengisi borang secara online melalui sistem SPMP (I-kamsis),

b) Mencetak dan melengkapkan borang permohonan, dan

c) Menghantar borang ke PEJABAT ASRAMA dalam tempoh masa yang ditetapkan.

1.   Bagi pelajar yang menangguh pengajian, anda boleh menghantar borang secara terus atau secara pos ke alamat berikut:

PENGURUS ASRAMA

KOLEJ KEDIAMAN PELAJAR

POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH. SUNGAI LANG

45100 SUNGAI AIR TAWAR

SELANGOR

(U/P : PEMOHONAN KOLEJ KEDIAMAN (SENIOR) JUN 2018)

1. PERINGATAN KEPADA PELAJAR :

a) Pemohonan yang lengkap sahaja diterima untuk proses kelayakan asrama  sesi JUN 2018

“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

Saya yang menurut perintah,

(SAL SABILAH BINTI MOHAMAD TAHIR)

Perhatian kepada pelajar Politeknik Sultan Idris Shah

TAWARAN KOLEJ KEDIAMAN PELAJAR SENIOR (RAYUAN- Tapisan ke 2) SESI DIS 2017

Dengan segala hormatnya, saya diarah merujuk kepada perkara di atas.

1. Untuk makluman semua pelajar, status kelayakan boleh dirujuk di pautan [ senarai nama layak rayuan]
  1. Sehubungan dengan itu, pelajar yang ditawarkan kolej kediaman perlu membuat pendaftaran masuk kolej kediaman pada ketetapan berikut:

Tarikh: 2 - 3 Januari 2018

Masa : 8.30 pagi -4.30 petang (waktu pejabat)

Tempat: Pejabat Asrama

1. Semasa proses pendaftaran, pelajar perlulah mematuhi semua perkara berikut:
    1. Pelajar hendaklah mematuhi etika rupa diri pelajar politeknik.
    2. Pelajar hendaklah menunjukkan bukti (RESIT) bayaran yuran Kolej Kediaman.
    3. Semua pelajar yang telah menerima tawaran asrama WAJIB mematuhi Peraturan Kolej Kediaman dan Tatatertib Am Kolej Kediaman.
    4. Bagi pelajar yang menerima tawaran ini, anda diwajibkan hadir ke Taklimat Asrama yang akan diadakan pada ketetapan berikut:

Tarikh: 23 Januari 2018

Masa : 9.15pm – 10.15 (selepas Isya’)

Tempat: Pusat Islam

1. Kegagalan pelajar untuk membuat pendaftaran pada tempoh yang ditetapkan dan tidak hadir ke taklimat asrama tanpa alasan yang munasabah akan dianggap MENOLAK TAWARAN dan kelayakannya DIGUGURKAN.

Sekian, Terima Kasih.

“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

Saya yang menurut perintah,

salsabilah

(SAL SABILAH BINTI MOHAMAD TAHIR)

Ketua Warden, PSIS

TAWARAN MENDIAMI KOLEJ KEDIAMAN (SENIOR) SESI DISEMBER 2017

Perhatian kepada semua pelajar Politeknik Sultan Idris Shah.

Sukacita dimaklumkan bahawa tawaran mendiami kolej kediaman bagi sesi DISEMBER 2017 telahpun dikeluarkan bagi pelajar yang layak.

1. Pelajar boleh membuat semakan status tawaran di SPMP melalui menu I-Kamsis bermula pada 10 NOVEMBER 2017. Sila baca dengan teliti segala arahan yang terkandung dalam Surat Tawaran tersebut.
  2. Untuk makluman, pendaftaran kolej kediaman bagi pelajar senior adalah pada ketetapan berikut:

TARIKH / HARI  : 24 NOVEMBER 2017 / JUMAAT

MASA               : 8.30 PAGI – 12 TENGAHARI

TEMPAT             : BILIK GELAP, KAFETARIA ASRAMA

PAKAIAN          : FORMAL & MENUTUP AURAT (MUSLIM) – RUJUK ETIKA RUPA

DIRI PELAJAR POLITEKNIK

Kegagalan untuk hadir pada tarikh tersebut akan menyebabkan Tawaran Menduduki Kolej kediaman ini ditarikbalik.

“Pelajar yang ditawarkan kolej kediaman tetapi gagal menghadirkan diri semasa hari pendaftaran tanpa sebab yang munasabah boleh digugurkan kelayakannya” [14.1.4 – BUKU PANDUAN DAN PERATURAN AM, PSIS].

1. Bagi perlajar yang tidak berjaya, permohonan rayuan bolehlah dibuat bermula 10 NOVEMBER 2017 sehingga 24 NOVEMBER 2017 secara atas talian (On-line) melalui menu I-Kamsis. Diingatkan bahawa HANYA pelajar yang pernah membuat permohonan sahaja LAYAK UNTUK MEMBUAT RAYUAN.

Sal Sabilah Mohamad Tahir

(Ketua Warden Psis)

attention

PERHATIAN KEPADA SEMUA PENGHUNI ASRAMA

KESEMUA LANGSIR YANG DI PASANG

DI BILIK – BILIK ASRAMA ADALAH DISENARAI SEBAGAI  ASET DAN DIPASANG SECARA KEKAL.

SEMUA PENGHUNI ASRAMA DILARANG MEMINDAH / MEMBUKA  DAN MENGAMBIL LANGSIR TERSEBUT.

SEMUA PENGHUNI ASRAMA ADALAH BERTANGGUNGJAWAB MEMASTIKAN LANGSIR TERSEBUT KEKAL DIBILIK TERSEBUT.

SEKIRANNYA DIDAPATI LANGSIR TERSEBUT TIADA / HILANG ,PENGHUNI BOLEH DIKENAKAN TINDAKAN GANTIRUGI SEBAGAIMANA YANG TERCATIT DALAM SENARAI TERIMA / SEMAKAN PERALATAN ASRAMA