Tazkirah Hari Ini....

Berita Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti


NAMA AKTIVITI/PROJEK

Penyertaan Pensyarah Jabatan Pelancongan & Hospitaliti (JPH) di Villeroy & Boch Culinary World Cup di Luxembourg yang berlangsung pada 24 – 28hb November 2018.

 

PENCAPAIAN

En Mohd Yusof Yaakob -  2 Pingat Gangsa

 

LATAR BELAKANG/RASIONAL

Culinary World Cup dianjurkan oleh The Vatel-Club Luxembourg atau (ASBL) - Amitié Gastrononomique François Vatel, persatuan chef profesional Luxembourg, yang juga ahli Persatuan Chef Komuniti Dunia (WACS).

Misi ASBL adalah menyokong chef-chef muda dan persatuan chef yang telah ditubuhkan di seluruh dunia. ASBL menyediakan peluang kepada mereka untuk menyerlahkan kemahiran mereka melalui kursus latihan profesional atau dengan mengambil bahagian dalam pertandingan samaada di peringkat kebangsaan dan antarabangsa, seperti Culinary World Cup 'EXPOGAST' yang juga pertandingan kedua terbesar dalam dunia masakan selepas IKA Culinary Olympic.

Pelbagai acara masakan telah disediakan seperti pertandingan satu lawan satu persatuan chef yang mewakili negara masing-masing. Saringan telah dibuat setahun sebelumnya bagi memberikan tempoh masa yang mencukupi bagi setiap persatuan chef membuat penyediaan. Pemilihan pasukan yang bertanding juga mengambil kira kedudukan ranking di dunia.

Satu lagi kategori yang dipertandingkan ialah Culinary Artistry atau  Seni Kulinari. Dalam kategori ini ia dipecahkan kepadai Seni Ukiran Buah, Seni Gula, Seni Fondant, Seni Keju dan Seni Garam. Ia terbuka kepada semua chef.  Untuk Seni Ukiran Buah ia dibahagikan lagi kepada Live Carving dan Pameran yakni peserta hanya mempamerkan ukiran yang telah dibuat.

---> -KLIK UNTUK MUAT TURUN LAPORAN PENUH PENYERTAAN PENSYARAH DI VILLEROY & BOCH CULINARY WORLD CUP DI LUXEMBOURG.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,3650e63b 07a4 4d73 ab35 2aab05de624a

Berikut disertakan laporan penuh aktiviti :

  1. Laporan Nagoya Jepun 2017 JPH,
  2. Laporan Thaifex 2017 JPH.

Tahniah dan Selamat Maju Jaya.

ika logo eAssalamualaikum dan Salam Sejahtera.

IKA Culinary Olympic (ICO), 2016 diadakan empat tahun sekali yang mana ia merupakan pertandingan terbesar di dalam bidang kulinari yang dianjurkan oleh Persatuan Chef Jerman. Pertandingan ini ditawarkan kepada setiap negara melalui persatuan chef negara masing-masing. IKA Culinary Olympics, German 2016, Official Website.

Pelbagai disiplin kulinari dipertandingkan seperti masakan, pameran, ukiran buah-buahan dan sayursayuran dan lain-lain lagi. Pertandingan ini juga, menghimpun chef chef handalan di seluruh dunia yang mewakili negara masing masing dari pelbagai acara bagi mendapatkan pengiktirafan dari World Associate Chef Society (WASC). 

Politeknik Sultan Idris Shah(PSIS) diwakili oleh Mohd Yusof bin Yaakob bagi Acara Pameran Ukiran Buah-buahan dan Amali Individu manakala Shahrizal bin Ahmad Selo dalam Acara Pameran Sayur-sayuran.

Dalam acara pameran, PSIS bersaing bersama 805 penyertaan dari pelbagai bahan seperti Cis, Chocolate, Gula dan lain-lain lagi. Dalam acara amali individu pula Yusof bersaing bersama 85 pengukir dari seluruh dunia.

Untuk laporon penuh pertandingan ini, sila muat lihat LAPORAN PENYERTAAN PSIS DI IKA CULINARY OLYMPIC 2016, JERMAN, 22-25 OKT 2016.

Saksikan Temubual Selamat Pagi Malaysia TV1 pada 7 November 2016 bersama pensyarah Politeknik Sultan Idris Shah (PSIS) iaitu En. Mohd Yusof bin Yaakob dan En. Shahrizal bin Ahmad Selo bersama rakan mereka En. Shahrizan Md Eser dan En. Muhammad Haziq Hazwan Ruslin yang mewakili Malaysia dalam IKA Olimpik Kulinari di Erfurt, Jerman.


*Credit to Muhammad Khairi for uploading this video on youtube

csm banner startseite e

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Asia Food Festival telah berlangsung selama 4 hari bermula dari 18-21 Ogos 2016 di Subterranean Penang International Convention And Exhibition Centre (SPICE), Pulau Pinang. Klik Laporan Asia Food Festival 2016 untuk laporan penuh.
botc

Hubungi Kami di :
POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH,
SUNGAI LANG, 45100 SUNGAI AIR TAWAR,
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : +603-32806200 | Fax : +603-32806400
Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Lokasi :
Kami mengamalkan sistem pengurusan berkualiti berasaskan MS ISO 9001:2015
ISO MQA 2015
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com