Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti
Mula beroperasi mulai 2004.
3 Program Pengajian Peringkat Diploma;
Struktur Program
Program Pengurusan Hotel dan Katering
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Pengurusan Hotel dan Katering dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi perniagaan hotel dan katering. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, amalan keselamatan dan kesihatan, amalan penyambut tetamu, pengemasan, amalan halal, operasi dapur komersial, perkhidmatan makanan komersial, dan perkhidmatan restauran dan katering. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal dapur. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.
Program Diploma Pengurusan Pelancongan
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Pengurusan Pelancongan dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi pengurusan pelancongan. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, tempahan dan tiketan, operasi pengembaraan dan lawatan, pengurusan acara, pengurusan taman dan rekreasi, pengurusan fasiliti, operasi kaunter perkhidmatan, perkhidmatan interpretasi pelawat, pengurusan risiko taman, pengurusan taman tema, pelancongan rekreasi, pemasaran pelancongan dan projek pelancongan. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal pelancongan. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.
Program Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal)
Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal) dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi perkhidmatan makanan amalan halal. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, amalan keselamatan dan kesihatan, sanitasi makanan, teori makanan, operasi makanan komersial, perakauanan, nutrisi, halal standard, pemasaran, pengurusan acara, perancangan menu dan project. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal dapur. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.
KEMUDAHAN AKADEMIK JPH
Tourism Management Unit
NO |
LABS |
CAPACITIES |
1 |
RECREATION CENTRE |
40 PAXS |
2 |
CRS LAB |
40 PAXS |
3 |
INTERPRETATION ROOM |
40 PAXS |
4 |
TOURISM SIMULATION ROOM |
40 PAXS |
5 |
SWIMMING POOL |
40 PAXS |
Hotel & Catering Management Unit
NO |
LABS |
CAPACITIES |
1 |
BANQUET HALL |
1000-250 PAXS |
2 |
KITCHEN A |
40 PAXS |
3 |
KITCHEN B |
40 PAXS |
4 |
CEMARA CAFE |
40 PAXS |
5 |
TRAINING RESTAURANT |
40 PAXS |
6 |
HOUSEKEEPING CENTRE |
40 PAXS |
Facility
NO |
LABS |
CAPACITIES |
1 |
BOAT |
1 UNIT |
2 |
KAYAK |
40 UNITS |
3 |
CHANGING ROOM |
2 UNITS |
4 |
FOOD’S STORAGE |
1 UNITS |
5 |
OFFIES |
4 UNITS |
6 |
MEETING ROOM |
2 UNITS |
![]() |