Tazkirah Hari Ini....

Profail Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti

  

Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti

Mula beroperasi mulai 2004.

3 Program Pengajian Peringkat Diploma;

  1. Diploma Pengurusan Hotel & Katering (DHK)
  2. Diploma Pengurusan Pelancongan (DUP)
  3. Diploma Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal) (DHF)

 

Struktur Program

Program Pengurusan Hotel dan Katering

Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Pengurusan Hotel dan Katering dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi perniagaan hotel dan katering. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, amalan keselamatan dan kesihatan, amalan penyambut tetamu, pengemasan, amalan halal, operasi dapur komersial, perkhidmatan makanan komersial, dan perkhidmatan restauran dan katering. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal dapur. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.

 

Program Diploma Pengurusan Pelancongan

Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Pengurusan Pelancongan dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi pengurusan pelancongan. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, tempahan dan tiketan, operasi pengembaraan dan lawatan, pengurusan acara, pengurusan taman dan rekreasi, pengurusan fasiliti, operasi kaunter perkhidmatan, perkhidmatan interpretasi pelawat, pengurusan risiko taman, pengurusan taman tema, pelancongan rekreasi, pemasaran pelancongan dan projek pelancongan. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal pelancongan. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.

 

Program Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal)

            Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Perkhidmatan Makanan (Amalan Halal) dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek pengurusan operasi perkhidmatan makanan amalan halal. Selain itu, pelajar didedahkan dengan kursus keusahawanan, amalan keselamatan dan kesihatan, sanitasi makanan, teori makanan, operasi makanan komersial, perakauanan, nutrisi, halal standard, pemasaran, pengurusan acara, perancangan menu dan project. Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal dapur. Sebanyak 38 kursus ditawarkan di JPH PSIS.

 

KEMUDAHAN AKADEMIK JPH

Tourism Management Unit

NO

LABS

CAPACITIES

1

RECREATION CENTRE

40 PAXS

2

CRS LAB

40 PAXS

3

INTERPRETATION ROOM

40 PAXS

4

TOURISM SIMULATION ROOM

40 PAXS

5

SWIMMING POOL

40 PAXS

Hotel & Catering Management Unit

NO

LABS

CAPACITIES

1

BANQUET HALL

1000-250 PAXS

2

KITCHEN A

40 PAXS

3

KITCHEN B

40 PAXS

4

CEMARA CAFE

40 PAXS

5

TRAINING RESTAURANT

40 PAXS

6

HOUSEKEEPING CENTRE

40 PAXS

Facility

NO

LABS

CAPACITIES

1

BOAT

1 UNIT

2

KAYAK

40 UNITS

3

CHANGING ROOM

2 UNITS

4

FOOD’S STORAGE

1 UNITS

5

OFFIES

4 UNITS

6

MEETING ROOM

2 UNITS

 

 

Hubungi Kami di :
POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH,
SUNGAI LANG, 45100 SUNGAI AIR TAWAR,
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : +603-32806200 | Fax : +603-32806400
Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Lokasi :
Kami mengamalkan sistem pengurusan berkualiti berasaskan MS ISO 9001:2015
ISO MQA 2015
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com