Ringkasan Overview Diploma Kejuruteraan Awam

MAKLUMAT DAS 2

CARTA ORGANISASI DAS JKA

Salam Sejahtera,cslee

Jabatan Kejuruteraan Awam PSIS telah memulakan operasinya pada Julai 2004, dengan hanya diterajui oleh 12 orang pengajar, namun bilangan staf kian bertambah dan pada hari ini jabatan ini mempunyai 63 orang tenaga pengajar serta 2 orang staf sokongan. Bilangan pelajar kini juga telah menjangkau hampir 1212 orang pelajar yang terdiri daripada jurusan Diploma Kejuruteraan Awam, Diploma Kejuruteraan Alam Sekitar serta Diploma Senibina.

VISI JKA PSIS
MENYEDIAKAN PENDIDIKAN DAN LATIHAN DI BIDANG KEJURUTERAAN AWAM KE ARAH MENJADI PUSAT RUJUKAN TVET MENJELANG 2020

MISI JKA PSIS
MELAKSANAKAN OUTCOME BASED LEARNING (OBE) DAN MEJALANKAN AKTIVITI BERIMPAK TINGGI BAGI MENCAPAI MISI POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH

Jabatan Kejuruteraan Awam menawarkan 3 program;

• Diploma Kejuruteraan Awam (DKA)
• Diploma Kejuruteraan Alam Sekitar (DAS)
• Diploma Seni Bina (DSB)

Program Kejuruteraan Awam (DKA)

Program ini direka untuk menyediakan pelajar dengan ilmu dan kemahiran dan memahami alam sekitar, industri pembinaan, reka bentuk pembinaan dan pembangunan infrastruktur kejuruteraan awam. Pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi akan berguna untuk berjaya dalam pekerjaan di masa hadapan. Pelajar juga diberi pengetahuan mengenai keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Pelajar turut didedahkan kepada kemahiran insaniah, kemahiran berkomunikasi, kerja berpasukan supaya graduan akan berkomunikasi, berinteraksi dan menyumbang secara berkesan sebagai ahli pasukan. Sebanyak 26 kursus ditawarkan di JKA PSIS ini dan mulai sesi Disember 2017 dan Jun 2018.

Ketua Program DKA: PUAN SETI SUHADAINI BINTI MOHAMMED

Program Kejuruteraan Alam Sekitar (DAS)

Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dalam bidang Kejuruteraan Alam Sekitar dengan memberi penekanan kepada khusus kepada aspek Sistem Pengurusan Bekalan Air dan Air Sisa, Pengurusan Pencemaran Bunyi dan Udara, Pengurusan Sisa Pepejal dan Sisa Berjadual serta Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.Pelajar perlu menghadiri kuliah bagi proses pembelajaran teori dan melakukan kerja praktikal dalam makmal. Sebanyak 29 kursus ditawarkan di JKA PSIS ini dan mulai sesi Disember 2017 dan Jun 2018.

Ketua Program DAS: ENCIK HAFIZUL HADI BIN RAHIM

Program Seni Bina (DSB)

Program Diploma selama tiga tahun ini menyediakan pelajar dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran di dalam industri alam bina dengan lebih efektif di samping memberi ruang dan peluang pelajar untuk menempatkan diri ke peringkat ijazah. Para pelajar akan didedahkan dengan pengetahuan dan kemahiran seni bina mengikut keperluan dan kehendak industri. Pengetahuan dan kemahiran ini membentuk rasa tanggungjawab dan sumbangan pelajar terhadap kualiti alam bina dan kerjaya industri rekabentuk bangunan. Program ini juga akan mempertingkatkan kefahaman pelajar terhadap amalan profesional senibina termasuklah perlaksanaan dan pembangunan kemahiran berpasukan melalui pengajaran rekabentuk senibina berasaskan projek-projek studio. Projek-projek ini akan melibatkan aplikasi dan integrasi pengetahuan dan kemahiran dalam kursus-kursus berkaitan teknologi, alam sekitar, konteks budaya, komunikasi, amalan pengurusan dan undang-undang. Sebanyak 27 kursus ditawarkan di JKA PSIS ini dan mulai sesi Disember 2017 dan Jun 2018.

Ketua Program DSB: ENCIK AB RAZAK BIN AMAT

Sekian, terima kasih.

MISS CHIA SOI LEE
Ketua Jabatan,
Jabatan Kejuruteraan Awam,
Politeknik Sultan Idris Shah.

carta organisasi 1carta organisasi 2

carta organisasi 3carta organisasi 4